Hoe komen de (linken naar) datasets op dit portaal ?

Hoe komen de (linken naar) datasets op dit portaal ?

Om dubbel werk te vermijden en de gegevens zo up-to-date mogelijk te houden, wordt er zoveel mogelijk geautomatiseerd.
Er wordt dan ook geen manuele invoer gedaan op het portaal zelf, het is de bedoeling dat de (linken naar, en gegevens over) datasets automatisch overgenomen worden van de websites van de overheidsdiensten. 

Dit federale portaal integreert al gegevens van een aantal andere (ook regionale) portalen: datasets die al op een van deze portalen vermeld staan, worden dan ook automatisch op data.gov.be vermeld. Het portaal bundelt overigens alleen de linken en de metadata, de bestanden zelf worden niet gekopieerd.

Als de datasets nog niet op een van de andere portalen beschreven staat, dan kan de metadata aangeleverd worden op verschillende manieren:

  • De beste manier is een metadata bestand te plaatsen op een vaste locatie op de eigen website, bij voorkeur in het Europese DCAT-AP formaat, met verwijzingen naar de datasets.
  • Bepaalde platformen hebben een webservice / API die toelaat om metadata op een gestructureerde manier op te vragen.
  • Het ook mogelijk om op de eigen website - als tijdelijke oplossing - een overzichtspagina te maken met een overzicht van de open data bestanden. Mits de nodige afspraken kan de pagina dan "gescrapet" worden door de tools die FOD BOSA DG DT hiervoor ontwikkelt.
  • Als ook dat niet mogelijk is, dan kan er gekeken worden of de lijsten (in CSV, XML, XLS... formaat) via mail aangeleverd en verwerkt kunnen worden